onderhoud-en-woningverbetering

Verduurzaming woningen

De BGD heeft regelmatig overleg met de gemeente Zoetermeer en Zoetermeerse buurtinitiatieven. In 2022 heeft het bestuur een korte presentatie van de duurzame plannen voor de wijk Driemanspolder gegeven.
In maart 2023 is de Zoetermeerse gemeenteraad geïnformeerd over de voortgang in de wijken met de Rapportage Energietransitie 2022. Hier kun je lezen wat er is gedaan en bereikt.

Nu bewoners van de drive-in woningen lid kunnen worden van de BGD is besloten om ook een drive-in woning onder de loep te nemen. Dat is gebeurd op 9 februari 2023. Huisfluisteraar Lars Boelen maakt nu een blog over wat hij tegenkwam met tips en adviezen. Tijdens de ledenvergadering op 21 maart zal hij die toelichten.

In de zomer van 2022 zijn twee BOB-woningen doorgelicht door 'huisfluisteraar' Lars Boelen, die gespecialiseerd is in verduurzaming van woningen. Hij geeft adviezen op maat met als doel het verhogen van het wooncomfort en het geschikt maken voor verwarming met lage temperatuur. Hoe dat onderzoek in zijn werk ging kan je terugzien in onderstaand filmpje:

De uitkomsten van het doorlichten van de BOB-woningen zijn vastgelegd in een rapport per woning. 

  1. Uitkomsten van het onderzoek van een tussenwoning.
  2. Uitkomsten van het onderzoek van een hoekwoning.

Op 15 november 2022 vond de Algemene ledenvergadering plaats met een presentatie over het onderzoek. Met de opbrengst van de avond gaat de werkgroep met een aantal actieve bewoners aan de slag. Kon je niet bij de ledenvergadering zijn of wil je de presentie nog een teruglezen kijk dan bij presentatie deel 1 en presentatie deel 2.

Op basis van de slimme stappen van Lars Boelen voor onze huizen is een klussenlijst opgesteld.

 

Wat hebben andere bewoners gedaan

De bewoners van Driemanspolder delen graag hun kennis. Wil je aan de slag met isoleren? Kijk dan eens naar:

Wil je je woning levensloopbestendig maken? Een douche maken op de begane grond is mogelijk. 

Douche en wc begane grond

Zonnepanelen

Het is nog steeds gunstig om zonnepanelen te laten plaatsen. De volgende handleidingen helpen hierbij: