Onderhoud en woningverbetering
Op basis van de slimme stappen van huisfluisteraar Lars Boelen is voor onze huizen een klussenlijst opgesteld.
Wat hebben andere bewoners gedaan
De bewoners van Driemanspolder delen graag hun kennis. Wil je aan de slag met isoleren? Kijk dan eens naar:
- Isoleren kopgevel hoekwoning
- Vervanging dubbel glas
- Isolatie van de verwarmingsbuizen
- Isoleren van de gevel naast de voordeur van buitenaf (BOB-woning)
- Van binnenuit isoleren rond de voordeur (BOB-woning)
- Isolatie van de houten borstwering van binnenuit
Wil je je woning levensloopbestendig maken? Een douche maken op de begane grond is mogelijk.
Bewoner Jessy vertelt over het verduurzamen van haar drive-in woning (video)
Jessy woont met haar gezin in een drive-in woning. Om het comfort te verhogen en de energierekening te verlagen zijn onder meer vloeren geïsoleerd, kozijnen en dubbel glas vervangen en zonnepanelen gelegd. Jessy en haar man houden gelukkig van klussen, maar hebben ook bedrijven ingeschakeld. In onderstaande video vertelt zij wat het hen heeft opgeleverd.
Collectieve inkoop dubbel glas
De aangevraagde offertes zijn beoordeeld en er is besloten om in zee te gaan met Lier Glas (uit de Lier). Het inmeten van het glas is half augustus 2024 gestart.
Meedoen kan nog steeds! Voor meer informatie en aanmelden kunt u
Verduurzaming woningen
De BGD heeft regelmatig overleg met de gemeente Zoetermeer en Zoetermeerse buurtinitiatieven. In 2022 heeft het bestuur een korte presentatie van de duurzame plannen voor de wijk Driemanspolder gegeven.
In maart 2023 is de Zoetermeerse gemeenteraad geïnformeerd over de voortgang in de wijken met de Rapportage Energietransitie 2022. Hier kun je lezen wat er is gedaan en bereikt.
Subsidie voor isolatie
Als je isolatie laat aanbrengen, dan kun je daarvoor subsidie aanvragen. Je hebt extra voordeel als je twee of meer maatregelen laat uitvoeren: dan is het bedrag per vierkante meter 2 keer zo hoog. Vanaf 2024 krijg je extra subsidie als je biobased isolatiemateriaal gebruikt. Meer informatie vind je bij Milieu Centraal en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Hieronder vind je een subsidietoekenning voor de zolderisolatie. In dit geval levert één maatregel (58 m2 isolatie = een volledige zolder van een BOB-woning) 870 euro subsidie op.
Leen de CO2-meter
Kieren dichten en isoleren is belangrijk, maar een goede luchtkwaliteit in je huis net zo goed. Isoleren = ventileren!
Een te hoog CO2-gehalte kan gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. De BGD heeft een goede CO2-meter aangeschaft, die leden kunnen lenen. Op die manier kan je zelf zien hoe de luchtkwaliteit in jouw huis ervoor staat.
Wil je graag de CO2-waarden meten in je eigen huis, stuur dan een mail naar Ruud Grundeken (
Doorlichting drive-in woning
Nu bewoners van de drive-in woningen lid kunnen worden van de BGD is besloten om ook een drive-in woning onder de loep te nemen. Dat is gebeurd op 9 februari 2023. Huisfluisteraar Lars Boelen heeft een verslag gemaakt over wat hij tegenkwam met tips en adviezen.
Uitkomsten onderzoek drive-in woning
In de zomer van 2022 zijn twee BOB-woningen doorgelicht door 'huisfluisteraar' Lars Boelen, die gespecialiseerd is in verduurzaming van woningen. Hij geeft adviezen op maat met als doel het verhogen van het wooncomfort en het geschikt maken voor verwarming met lage temperatuur. Hoe dat onderzoek in zijn werk ging kan je terugzien in onderstaand filmpje:
Doorlichting BOB-woningen
De uitkomsten van het doorlichten van de BOB-woningen zijn vastgelegd in een rapport per woning.
- Uitkomsten van het onderzoek van een tussenwoning.
- Uitkomsten van het onderzoek van een hoekwoning.
Op 15 november 2022 vond de Algemene ledenvergadering plaats met een presentatie over het onderzoek. Met de opbrengst van de avond gaat de werkgroep met een aantal actieve bewoners aan de slag. Kon je niet bij de ledenvergadering zijn of wil je de presentie nog een teruglezen kijk dan bij zijn presentatie.
Zonnepanelen
Het is nog steeds gunstig om zonnepanelen te laten plaatsen. De volgende handleidingen helpen hierbij: