onderhoud-en-woningverbetering

 

Collectieve inkoop dubbel glas
We zijn gestart met het peilen van interesse voor het plaatsen/vervangen van dubbel glas. De actie is voor alle types laagbouwwoningen in onze wijk.

Er hebben zich 25 bewoners gemeld en met hen is contact opgenomen om hun wensen in kaart te brengen. Het heeft langer geduurd dan verwacht, maar de eerste offertes zijn begin april 2024 binnengekomen. 
Meedoen kan nog steeds! Voor meer informatie en aanmelden kunt u Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. benaderen.

Collectieve inkoop dubbel glas

Verduurzaming woningen

De BGD heeft regelmatig overleg met de gemeente Zoetermeer en Zoetermeerse buurtinitiatieven. In 2022 heeft het bestuur een korte presentatie van de duurzame plannen voor de wijk Driemanspolder gegeven.
In maart 2023 is de Zoetermeerse gemeenteraad geïnformeerd over de voortgang in de wijken met de Rapportage Energietransitie 2022. Hier kun je lezen wat er is gedaan en bereikt.

Subsidie voor isolatie
Als je isolatie laat aanbrengen, dan kun je daarvoor subsidie aanvragen. Je hebt extra voordeel als je twee of meer maatregelen laat uitvoeren: dan is het bedrag per vierkante meter 2 keer zo hoog. Vanaf 2024 krijg je extra subsidie als je biobased isolatiemateriaal gebruikt. Meer informatie vind je bij Milieu Centraal en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Hieronder vind je een subsidietoekenning voor de zolderisolatie. In dit geval levert één maatregel (58 misolatie = een volledige zolder van een BOB-woning) 870 euro subsidie op. 

Toekenning subsidie voor zolderisolatie

Leen de CO2-meter
Kieren dichten en isoleren is belangrijk, maar een goede luchtkwaliteit in je huis net zo goed. Isoleren = ventileren!
Een te hoog CO2-gehalte kan gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. De BGD heeft een goede CO2-meter aangeschaft, die leden kunnen lenen. Op die manier kan je zelf zien hoe de luchtkwaliteit in jouw huis ervoor staat. 

Wil je graag de CO2-waarden meten in je eigen huis, stuur dan een mail naar Ruud Grundeken (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), lid van de werkgroep Energietransitie. Hij neemt dan contact op om af te spreken wanneer je de meter bij hem kunt ophalen en weer kan inleveren. Bij de meter krijg je een handleiding. Aan het lenen zijn geen kosten verbonden, we vragen wel een kleine borg. 

CO2 meter

Doorlichting drive-in woning
Nu bewoners van de drive-in woningen lid kunnen worden van de BGD is besloten om ook een drive-in woning onder de loep te nemen. Dat is gebeurd op 9 februari 2023. Huisfluisteraar Lars Boelen heeft een verslag gemaakt over wat hij tegenkwam met tips en adviezen. Tijdens de ledenvergadering op 9 november 2023 zal hij die toelichten.

Uitkomsten onderzoek drive-in woning

Inspectie spouwmuur met endoscoop

In de zomer van 2022 zijn twee BOB-woningen doorgelicht door 'huisfluisteraar' Lars Boelen, die gespecialiseerd is in verduurzaming van woningen. Hij geeft adviezen op maat met als doel het verhogen van het wooncomfort en het geschikt maken voor verwarming met lage temperatuur. Hoe dat onderzoek in zijn werk ging kan je terugzien in onderstaand filmpje:

Doorlichting BOB-woningen
De uitkomsten van het doorlichten van de BOB-woningen zijn vastgelegd in een rapport per woning. 

  1. Uitkomsten van het onderzoek van een tussenwoning.
  2. Uitkomsten van het onderzoek van een hoekwoning.

Op 15 november 2022 vond de Algemene ledenvergadering plaats met een presentatie over het onderzoek. Met de opbrengst van de avond gaat de werkgroep met een aantal actieve bewoners aan de slag. Kon je niet bij de ledenvergadering zijn of wil je de presentie nog een teruglezen kijk dan bij zijn presentatie.

Op basis van de slimme stappen van Lars Boelen voor onze huizen is een klussenlijst opgesteld.

 

Wat hebben andere bewoners gedaan

De bewoners van Driemanspolder delen graag hun kennis. Wil je aan de slag met isoleren? Kijk dan eens naar:

Wil je je woning levensloopbestendig maken? Een douche maken op de begane grond is mogelijk. 

Douche en wc begane grond

Zonnepanelen

Het is nog steeds gunstig om zonnepanelen te laten plaatsen. De volgende handleidingen helpen hierbij: